Догляд за «двохстволкою»

Термін служби двоствольної рушниці, за якою правильно і регулярно доглядають, досягає 40-50 років. В іншому випадку виріб виходить з ладу за 2-3 роки.  Наявність іржі, шлакових частинок нагару, природного бруду помітно позначається на точності, купчастості стрільби. Тому знати правила очищення, мати інструменти, чистячі склади і мастила для догляду необхідно всім любителям полювання, розважальних і спортивних змагань.

Перелік необхідного приладдя для чищення рушниці

Спускові гачки і скоби, зовнішні поверхні стволів, затвори, курки і колодки виробники покривають шаром антикорозійного захисту.  Канали стволів хромують. Але всі елементи, проте, можуть демонструвати сліди іржі. Особливо, якщо для стрільби використовується піроксиліновий порох, що утворює агресивні солі азотної та сірчаної кислот.412596_0.jpeg

Щоб захистити рушницю від корозії, необхідні:
  • Шомполи. Якщо і вибирати то в ідеалі не збірний, а цілісний з обертаючою рукояткою на підшипниках, також підійде і збірний.
  • Щітки. Використовують різної твердості або якщо такої немає, підійде навіть стара зубна щітка.
  • Вішери. Залежно від ступеня забруднення ствола застосовують вішери, йоржі різної жорсткості.
  • Пушка для змащення.
  • Збройові масла і мастила. Ні в якому разі не можна використовувати універсальні по типу WD-40.
Існує два види мастил: лужні - містять домішки кислот і лугів, нейтральні. Лужні розчиняють нагар, але можуть взаємодіяти з антикорозійним шаром. Тому їх наносять не більше, ніж на 1,5-2 години. Нейтральними обробляють металеві поверхні, приділяючи особливу увагу вразливим тертю елементам, і залишають без обмеження за часом.

Порядок очищення зброї

Чистка може бути частковою або повною. Часткова виконується на остановочном пункті після вирівнювання температури рушничного металу і повітря в приміщенні. Проводиться видалення пилу, частинок бруду, збір вологи з поверхонь зброї, а також позбавлення каналів стволів від нагару.

Часткове очищення проводиться за наступним алгоритмом:imgonline-com-ua-Transparent-backgr-Nb2We7gkFEJK8.png
  • Відділення стволів і цівки від ложі.
  • Видалення щіткою або вішером сторонніх предметів з каналів.
  • Нанесення на поверхні каналів лужної мастила, використовуючи її для активації.
  • Прочищення шомполом.
  • Змазування нейтральним розчином.
Процедура повного очищення виглядає по-іншому.  Спочатку мисливець протирає знаряддя із зовнішнього боку. Потім змащує канали стволів нейтральний мастилом, знімає отриманий шар разом із забрудненнями і повторює процедуру до повного позбавлення від слідів бруду.

Далі:
  • За допомогою оберненої промасленим тканиною шпички прочищає поглиблення колодки, ежекторного механізму.
  • Наносить нейтральне мастило на металеві деталі.
  • При необхідності наносять консерваційні збройове мастило, якщо зброя не планується для використання в найближчим часом.
При труднощах з видаленням нагару рекомендують промити канали водним розчином господарського мила, підігрітим до 45 градусів.  Теплу рідину заливають через патронник, попередньо вставивши в ствол в області чокового звуження щільний повстяний пиж.  Очищення роблять за допомогою надягнутого на шомпол щетиною йоржика. Процедуру можна повторити 2-3 рази, повністю змінивши розчин.

Повернення до списку

alfaSystems sline stroymart SM91TG62
Array
(
    [BITRIX_SM_SALE_UID] => 8437ae1d89fd48763df63d68bda62373
)