Як правильно заряджати патрони 16 калібру?

Універсальність набоїв 16 калібру робить їх популярними серед мисливців. Тому й питання самостійної зарядки — не рідкість. Стрілки роблять це заради економії та впевненості в якості або через термін придатності пороху, що минув. Щоб правильно спорядити патрон, необхідно врахувати кілька технічних моментів, серед яких характеристики вражаючого елемента, навіска пороху, особливості обробки гільзи. Тільки так можна покращити стрілецькі показники, забезпечити безпеку.

Підготовка

Приміщення, де буде проводитися зарядка, має бути недоступним для сторонніх, сухим — при підвищеній вологості порох зволожиться. Верстат для завальцювання може являти собою звичайні лещата із затискачами, що дозволяють встановити його на плоскій поверхні. Саме завальцювання може мати форму кола чи зірки. Це важливо врахувати при виборі та придбанні.

приспособления для снаряжения патронов.jpg Необхідно підготувати:
  • стійку підставку для боєприпасів;
  • лійку, що полегшує засипання дробу та пороху;
  • навійник для пижування;
  • ваги з набором гирь;
  • прилад для видалення та встановлення капсулів;
  • мірну ємність.
Якщо верстат був придбаний з рук, перед роботою треба очистити його від сміття, пилу і нагару, а потім змастити машинним маслом, приділяючи особливу увагу вузловим з'єднанням.

Важливий момент - підбір ваг. Досвідчені зброярі віддають перевагу аптекарським виробам, оскільки вони точні і показують масу дробу чи пороху у міліграмах. Стандартні побутові ваги можна використовувати лише у тому випадку, якщо вони позбавлені похибки. Перевірити це можна за допомогою сталевих гирьок.

Латунні гільзи не вимагають наявності приладу для капсул, тому що з його допомогою не вийде загнути металеві краї. У цій ситуації застосовують воскову заливку: після спорядження патрона у гільзу вливають невелику кількість розплавленого воску. Корок, що вийшов, запобігає висипанню дробу і захищає боєприпас від підвищеної вологості.

Алгоритм дій

17676.970@2x.jpg На початковому етапі оглядають гільзу та видаляють браковані екземпляри: дефектами вважаються тріщини, розриви, задирки. Потім відміряють порох. Рекомендації щодо дій з порохом друкують на упаковках, тому що для кожної марки існують свої стандарти щодо співвідношення заряду та дробу.

Потрібну кількість пороху засипають у гільзу та утрамбовують. Потім поверхні пороху розміщують прокладку. Зверху на прокладку засипають картеч або дріб:
  • полювання на бекаса, вальдшнепа вимагає застосування дробу №7-9;
  • качку і тетеруки вражають дробом №4-6;
  • зайця - №2-00;
  • кабана, оленя - картеччю.
  • На завершення краю гільзи завальцьовують і залишають на ній позначку з номером дробу. Це полегшить у майбутньому пошук потрібних боєприпасів.
Поради для початківців:
  1. Підвищити кучність стрільби можна за допомогою пластикових контейнерів. Їх вставляють у гільзи та виробляють зарядку у тій же послідовності.
  2. При полюванні на великого звіра краще вибрати великий поражаючий елемент,.
  3. Від якості спорядження патрона залежить безпека самого стрільця та оточуючих, тому наприкінці роботи варто перевірити результат завальцювання.
І найголовніше – маса порохового заряду. Навіть досвідчені користувачі перевіряють ще раз свою точність 2-3 рази.

Повернення до списку

alfaSystems sline stroymart SM91TG62
Array
(
    [BITRIX_SM_SALE_UID] => 86d0b5bec531d5cd5ae465791fe2d1fa
)