Полювання на вальдшнепа навесні: вибираємо час та місце

охота на вальдшнепаВальдшнеп — птах невеликих розмірів з гострим різнокольоровим пір'ям, довгим дзьобом і короткими ногами. Розташування очей вальдшнепа забезпечує огляд на 360 градусів. Тому полювання на птицю — доля особливо терплячих та азартних. Проводять її на тязі - токованні або токовому польоті самців, у ході якого вони змагаються між собою, прагнучи справити враження на самок.

Вибір розташування

Вальдшнеп мешкає в місцевостях із родючим ґрунтом. Це може бути торф'яні кар'єри чи ділянки зі змішаним лісом. Вірна ознака – наявність безлічі дрібних чагарників.

Досвідчені мисливці роблять вибір на користь
  • починаючих заростати порослю дерев вирубок;
  • сполучених вузькими переходами полян;
  • просік, розташованих у місцях з невисокою рослинністю;
  • ділянок із нормальною вологістю, відсутністю снігового покриву;
  • околиці лук, лісових ярів.
Гніздування самок являють собою поглиблення у землі. Тому політ самців невисокий: стрілець може розташуватися на невеликій відстані від тяги і вибрати комфортну для себе позицію.

Не варто забувати, що весняний відстріл самок заборонено: втрата навіть одного птаха може негативно позначитися на всій популяції. Відрізнити самця від самки легко за його «хорканням». Самки частіше видають характерний звук, що «цикає». Літаючи в парі, самка займає переднє становище. Тому стріляти по птаху, що летить у парі спереду, не заведено. Навіть у тому випадку, якщо мисливець упевнений, що це один із самців, що змагаються.

Практичні поради майстрів: погода, обмундирування та боєприпаси

Весна – час нестійких температур. У періоди похолодання вальдшнеп неактивний, воліє відкладати шлюбні ігри до кращих часів. Тому при плануванні дат рекомендується звіритися із прогнозом гідрометцентру.

Позитивні провісники успішного полювання:патронаш
  • подальше потепління;
  • активне танення снігу;
  • вітер, що дме із західної, південної або південно-західної сторони;
  • підвищена хмарність - у похмурий день вальдшнеп почне тягу раніше.
Танення снігу і постійні дощі, що мрячать, нерідко супроводжують весняний період, обумовлюють високу вологість. Мисливцям варто надіти високі гумові чоботи, армійський плащ, підготувати по дві пари штанів та светрів.

Найкращим видом боєприпасів при полюванні на вальдшнепа вважається дріб під номерами 7, 7,5 і 8. Проте багато хто демонструє відмінні результати і з більшим дробом з наважкою 28–35 грамів. Додаткову зручність створить доданий в патрон елемент, що розсіює.

Швидке реагування на появу мети забезпечить патронташ, призначений для розміщення на грудях чи поясі. Зі зброї найкращим вибором стане самозарядна рушниця.

Повернення до списку

alfaSystems sline stroymart SM91TG62
Array
(
    [BITRIX_SM_SALE_UID] => 26b038de160e745d915bfc6b3c78ac22
)